Zoeken in de wereld van Little E.

woensdag 2 maart 2011

We think

Information is everywhere
Start je computer, open internet explorer: information is everywhere. Google, yahoo, facebook, wikipedia, blogs,… Overal is informatie en wij weten niet meer waar we eerst moeten beginnen. Daarnaast moeten we het onderscheid kunnen maken tussen wat belangrijk is en wat onbelangrijk of wat correct is en wat fout. Er is een overstroming van informatie zodat we niet meer weten waar eerst te kijken. Daarnaast missen vele (belangrijke) informatiebronnen hun effect. Bijvoorbeeld: reclame voor een goed doel in de mailbox = SPAM. We zouden kritischer moeten zijn, maar we weten allemaal dat het vermoeiend is.

Democracy: more people have a voice
Na al deze filmpjes over hoe de wereld verandert in een stroom van technologie vind ik eindelijk het eerste positieve punt! Democratie, het is al lang een discussiepunt en zeer belangrijk in onze maatschappij. Iedereen is gelijk voor de wet en iedereen heeft het recht op recht. We gaan steeds stemmen op onze favoriete partij tijdens de verkiezingen, die onze ideeëngoed gaat steunen. Een heel mooi voorbeeld in deze tijden is de regeringloosheid: democratie? Ik dacht het niet! Men spot meer en meer op blogs en facebook kritiek op de politici (en terecht)! Mensen krijgen een stem buiten de verkiezingen. Naast de stem, hebben ze nu een stem.

What if wikipedia is crap?
Een discussiepunt dat steeds weer naar voor wordt geroepen. Is wikipedia betrouwbaar? Ik weet nog dat ik, wanneer ik vorig jaar essays moest schrijven, nooit beroep mocht doen op wikipedia. Nu weet ik ook dat dit vrij logisch is! Waarom? Maak je een account aan van wikipedia, dit gaat heel makkelijk! Met een paar muisklikken en heb op vijf minuten een account. Wanneer je dit account hebt, kan je aan de slag: pagina’s bijmaken, bewerken,… De grootste zever op wikipedia gooien. Je kan het zo zot niet bedenken of het staat op wikipedia. Iedereen kan hier vertellen over koetjes en kalfjes, om nog maar te zwijgen over de spellingsfouten… 

Human capital edition

$130 billion a year and 70% SPAM
Sommige bedrijven betalen $130 biljoen per jaar aan het checken van e-mails en internet. Dit is een noodzakelijke job, het is dus ook normaal dat men er zoveel geld aan spendeerd. Wat daarentegen niet normaal is, is dat deze mail bestaat uit 70% SPAM! Ik vind het al zo vervelend om steeds mails te krijgen van de een of andere website die steeds reclame stuurt, of van die mails waarin je in het groot ‘JE HEBT GEWONNEN’ ziet staan… Het is heel verleidelijk, maar je weet dat niets zomaar naar je toe komt. Daarom graag een oproep aan allen die zich bezighouden met het sturen van kettingbrieven (ja, dit is ook SPAM) of het verzenden van reclame: wanneer we deze informatie willen, dan vragen we ze wel. Gelieve uit onze mailbox te blijven!

14 jobs at age of 38
Als het doorgaat zoals het nu bezig is met de technologie, dan wil dit zeggen dat wij die nog studeren op de leeftijd van 38jaar alreeds 14jobs versleten hebben. Ik kan hierbij ook zeggen dat mijn eigen vader 35jaar dezelfde job heeft. Wat gebeurt er toch? Wil dit dan zeggen dat wij om het 1,5jaar een nieuwe job aangeboden krijgen in een ander bedrijf? Of wil het zeggen dat we elk jaar een beetje hoger op de ladder klimmen? In het laatste geval, zie ik geen probleem. In het eerste geval lijkt het mij zeer surrealistisch, om nog maar te zwijgen over de werkomstandigheden in dit geval.

Predict intention of employee
Dit gaat  mijn petje te boven! Technologie was in 2005 (ondertussen al 6jaar geleden dus) aangepast om zich te verbinden met het menselijke brein. Dit zorgde ervoor dat men kon voorspellen wanneer en waarom een werknemer zijn bedrijf zou verlaten! Hoe kan men zoiets voorspellen? Heeft elke werknemer voor hij aan zijn job begint de intentie om hiermee te stoppen? Weet men dan ook al waarom men gaat stoppen? Is er ook nog zoiets als privacy? Het mag niet om tests uit te voeren als werkgever op de werknemers om te weten van welke ziekten zij mogelijk drager kunnen worden, maar iets als dit mag wel? Het lijkt mij niet juist…

Shift happens!

Top 10 jobs in 2010 did not exist in 2004
We denken er nooit over na: de nieuwe jobs die ontstaan, de nieuwe functies binnen een bedrijf of in een bepaalde sector maar is het wel nodig? Als deze jobs er vroeger niet waren, wat maakt het dan noodzakelijk dat ze er nu wel zijn? Niemand stelt zich vragen bij de populariteit van deze jobs… Hoe komt het dat deze nieuwe jobs vaak gekozen worden? Is het omdat er veel werkgelegenheid is of omdat het variatie brengt? Media brengt ons nieuwe behoeftes, die na enige tijd ‘noodzakelijk’ worden, primaire behoeften worden. Dit is waarschijnlijk ook de reden van de nieuwe jobs, maar niemand stelt er zich vragen bij…

To whom were these questions adressed before Google?
Wat zouden we doen wanneer Google niet bestond? Opdracht voor school? Juist gespeld? Betekenis van een moeilijk woord? Google. Maar wat deed men voor er het internet was, voor Google er was? Nam men toen een woordenboek of nam men eerder genoegen met het feit dat men ‘dommer’ was? Wat ons brengt tot het volgende: maakt Google ons dan slimmer? Of eerder dommer? Want waarom zouden we studeren als we toch alles kunnen opzoeken? Google is een levensnoodzakelijk middel geworden om te communiceren.

For students, this means that half of what they learn in their first year will be outdated by their third year
Dit is een onderwerp om even bij stil te staan. Als student kan je van zoiets echt balen. De examens naderen, dus wat doen wij, studenten? Wij kruipen achter onze bureau en beginnen te blokken. Meer dan twee maanden zonder sociaal contact, gaan we dag in dag uit leren en af en toe eens een examen maken. Deze tijdens zijn hels. Wanneer je dan leest dat wat we nu aan het leren zijn, waarschijnlijk binnen de drie jaar allemaal veranderd… dan kan je een student wel eens pissed maken.